Als ik naar vrienden en bekenden om mij heen kijk, zie ik dat het steeds belangrijker wordt om een goede werk / privé balans te hebben. Het motto is tegenwoordig:

Ik leef niet om te werken, maar ik werk om te leven!

En gelukkig wordt dit ook steeds beter gefaciliteerd door de overheid. Op 1 januari 2019 is de WIEG (Wet Invoering Extra Geboorteverlof) ingevoerd.
Waar de partner van de moeders voorheen 2 doorbetaalde verlofdagen kregen, krijgen ze per 1 januari 2019, voor de duur van je contracturen, doorbetaald geboorteverlof. Werk je 24 uur per week, dan heb je recht op 24 uur geboorteverlof. Werk je 40 uur per week, dan heb je recht op 40 uur geboorteverlof. Het is prettig dat je zelf mag bepalen wanneer je deze uren opneemt. Als je het maar wel binnen die 4 weken doet, anders komen ze te vervallen.
Daarnaast kan je per 2020 als partner 5 weken voor de duur van je contracturen, aanvullend geboorteverlof krijgen. Over deze 5 weken keert het UWV je 70% van je dagloon (tot aan max. dagloon). Je kan deze 5 weken binnen 6 maanden na de bevalling opnemen.
Kortom: Je kan dus nu ook als partner vanaf 1 januari 2019, 6 weken genieten van je nieuwe gezin, zonder dat er direct enorme inkomstenderving is. Hoe mooi is dat!
Er is ook ingezien dat adoptie en pleegzorg de aandacht nodig heeft die het verdiend. Want het is niet niks om een kindje in huis te halen die uit een andere omgeving komt en ook vaak wat dingen heeft meegemaakt. Deze kinderen hebben een veilige haven nodig en daar moet je tijd in investeren. Vanaf 1 januari 2019 is het adoptie- en pleegverlof gewijzigd van 4 weken naar 6 weken. Over dit verlof ontvang je via het UWV een uitkering van 100% van je loon (tot aan max. dagloon).